Microdermabrasion

Microdermabrasion – hudslipning vid laserkliniken i Linköping

Det kan finnas många anledningar till att man önskar förbättra hudens textur eller utseende. Kanske har man besvärande akneärr, förstorade porer, ojämn hudton eller pigmentfläckar som man vill åtgärda. Kanske har man börjat märka av de första ålderstecknen såsom minskad elasticitet, fina linjer eller begynnande rynkor. Vid laserkliniken i Linköping kan vi nu erbjuda så kallad microdermabrasion, eller hudslipning, som är ett mycket effektivt och välbeprövat sätt att ge trött, solskadad eller ojämn hy förnyad spänst, släthet och lyster. Metoden har använts länge inom estetisk hudvård och går precis som namnet antyder ut på att det allra yttersta lagret av huden slipas bort och därmed låter nya friska hudceller komma upp till ytan.
Då man orsakar en kontrollerad skada på huden aktiveras även kroppens inbyggda läkningsmekanism, vilket stimulerar kollagenproduktionen och ger en mer långsiktigt uppstramande effekt. De flesta upplever att hyn känns både fastare och fylligare efter en hudslipning. Man bör dock ha realistiska förväntningar. Eftersom microdermabrasion framför allt verkar på defekter i hudens yttersta lager kan man inte uppnå lika märkbart ansiktslyftande resultat som vid exempelvis Ultherapy – en behandling vi för övrigt också erbjuder här på laserkliniken i Linköping.

Hudslipning via microdermabrasion


Microdermabrasion kan med fördel användas för att behandla tidiga ålderstecken, solskador, ojämn pigmentering, stora porer och ytliga ärr. Vid behandlingen förs ett litet vakuummunstycke över huden och inne i munstycket cirkulerar hela tiden mikroskopiska aluminiumoxidkristaller som varsamt blästrar bort döda hudceller, förhårdnader och andra ojämnheter från hudytan. Vakuumet suger kontinuerligt bort de lösa partiklarna, samtidigt som det främjar blodcirkulationen och ökar syresättningen i huden. Resultatet blir en lenare och slätare hy med förbättrad lyster och en jämnare ton.
På laserkliniken i Linköping är vi väldigt noga med våra kunders säkerhet och välbefinnande. Därför avråder vi i regel personer med mycket känslig hy, aktiv akne och benägenhet till rosacea från att utföra en hudslipning, men tveka inte att höra av dig även om detta stämmer in på dig. Vi gör alltid en individuell bedömning och skulle vi avråda just från microdermabrasion kan vi i de flesta fall erbjuda lämpliga behandlingsalternativ.
Inför en hudslipning ser din terapeut alltid till att du känner dig bekväm med maskinens vakuuminställningar, samt säkerställer att munstycket är perfekt anpassat efter din hudtyp och de specifika problem som ska åtgärdas. I vissa fall kan hudterapeuten välja att använda ett diamantförsett vakuummunstycke. Detta fungerar i princip som ett litet sandpapper som polerar hyn och eliminerar ytliga skavanker. Diamantslipning kan ha något mindre effekt på akneärr och liknande indenteringar i huden än microdermabrasion med kristaller, men i övrigt är metoderna i stort sett likvärdiga.
Hudslipning via microdermabrasion är så gott som smärtfri och du kan i regel återgå till arbetet eller dina vanliga vardagssysslor så snart du lämnat kliniken. Du bör dock undvika träning och andra svettframkallande aktiviteter under det första dygnet då det kan orsaka svullnad och irritation. Det är helt normalt att en viss hudrodnad uppstår direkt efter behandlingen, men denna övergår vanligtvis inom några timmar. Det du behöver tänka på är att hyn blir mer känslig för UV-ljus och kan bilda pigmentförändringar vid solexponering. Avstå helst från att vistas i direkt solljus den närmaste veckan efter en hudslipning och se till att skydda det behandlade området med hög SPF.
Hur många behandlingar som behövs beror på vilken hudtyp man har, vilka problem som ska åtgärdas, vilken slipningsmetod man väljer och hur intensivt man behandlar. Oftast börjar man med att göra en hudslipning ungefär varannan vecka vid 5-10 behandlingstillfällen. För att underhålla resultatet kan man därefter följa upp med en microdermabrasion någon gång per månad.
Om du är intresserad av microdermabrasion eller funderar på vilken behandling som passar bäst för dig – kontakta vår klinik i Linköping så hjälper vi dig!